top of page
Writer's picturesintijakipluka

Kā vadīt kolektīvu, kad iestājas neskaidrību pilni laiki

Ar mērķi vienam otru atbalstīt šajos neparastajos laikos, nolēmu padalīties iedvesmai ar Gallup rakstu par ieteicamajiem rīcības modeļiem augstākajai vadībai, kad ārējo apstākļu spiediena dēļ situācija uzņēmumā var kļūt sarežģīta. Varbūt noder. Saite uz oriģinālo rakstu angļu valodā šeit.


Doma īsumā - kad uzņēmums nonāk neskaidrības fāzē, ir būtiski saglabāt augstu darbinieku iesaistes (engagement) līmeni, jo pretējā gadījumā darbiniekiem var nolaisties rokas un tas var uzņēmumam radīt neprognozējamas finansiālas sekas. Ieteikumi augstākajai vadībai:

  • Atvērta komunikācija kļūst par galveno prioritāti. Pie tam ne tikai formāli uzņēmuma paziņojumi, bet arī nodrošināt iespēju darbiniekiem uzdot jautājumus vadībai pa tiešo, vismaz reizi nedēļā.

  • Iesaistīt cilvēkus risinājumu meklēšanā. Jūsu komanda to ļoti augsti novērtēs. Izskaidrojiet kāpēc tagad zināmas lietas ir jādara savādāk un iesaistiet viņus risinājumu meklēšanā (t.sk. izmaksu samazināšanā), cilvēki jutīs, ka viņiem ir iespēja ietekmēt notiekošo un savu nākotni.

  • Risiniet tās jomas, kuras variet ietekmēt un kontrolēt. Nodrošiniet, ka Jūsu vadošajiem darbiniekiem ir vienots redzējums par turpmāko stratēģiju, procesiem un cilvēku risinājumiem. Izprotiet, kas ir galvenie šī brīža iemesli, kas padara Jūsu kolektīvu neiesaistītu un risiniet tos. Veidojiet apstākļus, kad katrs komandas biedrs ir gatavs uzņemties daļu no kopīgās atbildības un uzticas vadības spējai situāciju risināt.

  • Biznesa mērķi. Pārskatiet tos un padariet sasniedzamus (bet ar izaicinājuma rezervi), lai Jūsu darbinieki nezaudētu motivāciju censties tos sasniegt. Nodrošiniet, ka katram darbiniekam ir skaidrs kas no viņa jaunajos apstākļos tiek sagaidīts. Galvenajam fokusam vajadzētu būt klientu vajadzības un apmierinātība.

  • Sniegt lielākas pilnvaras vidējam vadības līmenim - it sevišķi tiem, kas strādā tieši ar klientiem. Vidējā vadības līmeņa attieksmei un noskaņojumam ir 59% ietekme uz visa kolektīva noskaņojumu. Savukārt vidējā līmeņa vadītāju noskaņojumu par 39% ietekmē augstākās vadības iesaiste un noskaņojums.

  • Fokusējieties uz to, kas katram sanāk vislabāk. Iespējams pārdalot pienākumus, lai katrs var darīt to, kas viņam sanāk vislabāk. Darbinieki, kuriem ir iespēja katru dienu darbā pielietot savas stiprās puses, kļūst par 12.5% produktīvāki un ir 6x augstāka iespēja, ka viņi būs iesaistīti.

Apkopojumā - visveiksmīgākos uzņēmumus raksturo augstākās vadības un vidējā līmeņa vadītāju spēja un vēlme risināt sava kolektīva emocionālās iesaistes problēmas. Šie vadītāji saprot, ka izmaiņu laikos darbiniekus pārņem nenoteiktības sajūta par savu nākotni un uzņēmuma finansiālo stabilitāti, kas savukārt tiešā mērā ietekmē darbinieku iesaisti. Kamēr vadība izstrādā jaunus īstermiņa risinājumus un pārskata ilgtermiņa plānus, ir kritiski svarīgi padarīt darbinieku iesaisti par galveno uzņēmuma snieguma stratēģiju.






98 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page